Aktiviteter

Aktiviteter och kurser

 

Här kommer en lista med exempelbeskrivningar på hundkurser som många brukshundsklubbar erbjuder.

 

Själva har vi gått valpkurs, fortsättningskurs, agility, spår och rallylydnad. Det är bra att pröva på många olika för att se vad man själv och hunden trivs med.

 

Valpkurs

Kursens mål är att ge dig grundläggande kunskaper, både praktik och teori, i konsten att få en följsam hund som verkligen vill samarbeta med dig. All träning sker utan bestraffning och bygger på belöning av önskvärda beteenden.

Praktik

  • Kontakt - grunden för allt samarbete, utan kontakt ingen följsamhet 
  • Passivitet – att få hunden att vara avslappnad och att kunna vänta trots att det finns andra hundar som man gärna vill fram till
  • Koppelträning - hund och matte ska gå en gemensam promenad.
  •  Sitt/Ligg/Stanna kvar – stadga och säkerhet.
  • Hantering – din hund ska acceptera att bli undersökt. 
  •  Inkallning – rikare liv för hunden som kan vara lös
  • Möten – hälsa lugnt och passera.

    Teori: inlärningsmetod, belöningsteknik, positivt ledarskap, hundens språk, hundens faser, rasskillnader etc., miljö- och socialträning, hälsovård, rumsrenhet.

 

Unghundskurs

Rekommendation efter avslutad valpkurs.
Du kommer att fortsätta träna den viktiga grunden i alla hundars lydnad dvs kontakt, fokus, samarbete, hälsa fint, koppelvett, sitt, ligg, stanna kvar och att komma när du ropar! Under kursens gång kommer ni att  utveckla er relation, kontakt och samarbete. Helt enkelt – den här kursen bör du inte missa!

 

Grundutbildning i vardagslydnad

Bygger grunden för trygg inkallning, stadga, impulskontroll, följsamhet och hälsa fint.

 

Lösvett

Vill du precis som många andra kunna gå med din hund lös i olika miljöer, då har du hittat rätt kurs!! Det är många delar som krävs för att detta ska bli verklighet: kontakt, kommunikation och relation mellan dig och din hund. Under kursen kommer ni träna både närlydnad och avståndslydnad då kontakten och relationen behöver fungera på alla avstånd. Målet är att hunden ska följa dig för att den vill hänga med dig!!

 

Inkallningskurs

Många tycker att inkallningen är bland det viktigaste en hund ska kunna. Om du känner dig osäker men vill kunna släppa din hund lös i skog och mark så är detta kursen för dig! På den här kursen kommer du att få tips, råd och konkreta övningar så att din hund kommer snabbt och med GLÄDJE, trots alla spännande frestelser! Vi kommer att träna med hunden i koppel och lina. Ej lösa.

 

Hundkurs för barn

Kursen för dig mellan ca 8-15 år som vill träna och ha roligt tillsammans med din hund. Vi provar lite agility, cirkuskonster och rallylydnad. 

 

Rallylydnad

En härlig träning för dig som vill förbättra din hunds vardagslydnad på ett roligt, effektfullt och lekfullt sätt. Eller kanske finner du glädje i sporten och blir nyfiken på hur det skulle vara att tävla. Denna roliga träning sätter nämligen fokus på ert samarbete, kontakt, fot, sitt, ligg, stanna kvar med mera så att du får en lydigare hund i vardagen. De flesta övningarna är enkla och går också att göra till vardags, på promenaderna eller hemma. Viktigt att ha kul tillsammans med sin hund.

 

 

Nosework

Det här är kursen som har allt – samspel, lyhördhet, fokus, koncentration och glädje. Det bästa är att det passar alla raser, stora som små, gamla som unga! Hunden får använda sitt viktigaste sinne, luktsinnet, för att söka specifika dofter i olika miljöer. Nose work är både enkelt, roligt och de allra flesta hundar älskar att jobba med nosen.  Det bästa är att du kan göra det inomhus, i trädgården, på promenaden eller var du vill.

Personspår

Alla hundar kan följa ett spår. Här lär vi hunden vilket spår den ska följa. Vi går igenom grunderna för att få en spår-noga, säker vovve. Väldigt rolig aktivering för dig och din hund.

 

Freestyle

Cirkuskurs och lydnad med din hund. Ta en chans att svänga dina lurviga tillsammans med din hund. Kombinera cirkuskonster & lydnad till musik. 

Agilitykurs

Agility är en bana med olika sorters hinder, tunnlar mm.
Utomhus eller inomhus går man igenom hindren hopp, slalom, tunnel & däck mm och pratar lite handling för att så småningom tävla, om man vill.

Klicker

Att träna sin hund med en klicker är ett tydligt sätt att visa hunden "rätt gjort, belöning på väg". Klicker passar lika bra att använda när du tränar vardagslydnad eller om du vill lär din hund att göra trick. Hunden uppfattar snabbt vad klicket innebär, har du rätt timing blir det tydligt för hunden vad som är "rätt" vilket ger snabbare inlärning och också gör det ännu lite roligare att träna sin hund.

 

Kantareller – skogens guld!
Lär din hund hitta läckerheterna åt dig, samtidigt som den blir nöjd och trött efter några, härliga timmar ute i skog och mark.