Om ossOm oss

Tassens Labradoodle

Uppfödning av Australian Labradoodle


Vi som driver Tassens Labradoodle heter Ann-Marie och Peter Moderato. Vi bor med Labradoodlen Yrsa (Stora Julebodas Ysta) och fyra somalikatter i en villa i Stenhamra, Ekerö Kommun, nära Stockholm.


Det är jag, Ann-Marie, som står för uppfödningen medan Peter är delaktig i hundarnas socialisering. Som numera inte helt ny uppfödare efter 4 kullar så uppskattar jag ändå att ha min mentor Lovisa Callenbring från Stora Juleboda/Brummas Labradoodle.


Jag har haft många djur under mitt liv: hundar, katter, häst, höns, kaniner, kalkoner mm. Innan jag började med uppfödning av Labradoodle har jag haft en kull Golden Retriever. Jag är diplomerad kattuppfödare och har fött upp somalikatter med ett tjugotal kullar de senaste åren. Erfarenheten av kattuppfödningen är ovärderlig nu när jag tagit mig an hunduppfödning.


Jag har fram till Coronapandemin jobbat deltid som specialpedagog på en grundskola, lite på övertid då jag är pensionär. Peter är hemma på heltid som pensionär.

Efter att ha haft ett par Golden Retrievers och en kull valpar bestämde vi oss för tre kriterier när det var dags att skaffa ny hund: glad och snäll mot människor och andra hundar, en päls som inte fäller och lättlärd för att kunna ha hunden lös i skog och mark.

Efter att ha gått igenom Kennelklubbens alla raser föll lotten ändå på Labradoodlen, som uppfyller alla dessa kriterier. Dessutom är det en hund som man utbildar till social tjänstehund/assistanshund vilket också var ett plus.


Vad vi inte hade väntat oss var den enorma energin hos Yrsa. Hon bjuder på full fart och många härliga upptåg och skratt. Vi blev glatt överraskade och totalförälskade. Till detta kom också att jag bara efter någon vecka tog med henne till ett möte på jobbet där hon kopplade av och skötte sig perfekt. Helt enkelt den perfekta hunden. Dock kräver de mycket inhämtande av kunskap om vad valpen/hunden behöver samt tid och engagemang av sin/sina ägare för att bli en bra hund.

Yrsa kom till oss i juni 2017 och var tänkt till avel. Oturligt nog blev hon inte godkänd för avel p g a ett litet överbett.


Istället tog vi över hennes syster Keya (Stora Julebodas Glittra), som blev vår första avelshund och som fick sin första kull i oktober 2019. Keya bor i foderhem hos mitt barnbarn med sambo. Från första kullen sparade vi tiken Selma (Tassens Tulippa) för framtida avel, och hon bor nu i ett foderhem nära oss. Från andra kullen sparade vi tiken Nala (Tassens Katten Jansson). För oss är det viktigt att hundarna kommer hem till oss med jämna mellanrum så att de är riktigt hemtama och trygga här när det sedan är dags för valpning.


I mitt yrke som lärare hade jag för flera år sedan med en av mina hundar till skolan en gång i veckan. Jag såg vilken fantastisk påverkan en hund kan ha på eleverna. Detta var flera år innan skolhunden var påtänkt. Hade jag varit yngre hade jag absolut utbildat Yrsa till skolhund, men nu hoppas jag istället att några av mina valpar kommer att utbildas till social tjänstehund/assistanshund. 

 

Yrsa

                          Nala

Keya

Selma

Valp från Muminkullen 2019