Labradoodlen

Labradoodlen

En (bland)ras under utveckling

 

Australien Labradoodle och Orgien Labradoodle är korsningar med ursprung från Labrador och Pudel. För utförligare information om rasen och dess tillblivelse gå till www.svenskalabradoodleklubben.se

 

Tassens Labradoodle föder upp Australien Labradoodle (se nedan).

 

Labradoodlen är en allroundhund. Den har avlats för sin lämplighet som social tjänstehund och assistanshund, vilket innebär att den ofta uppfyller alla förväntningar den aktiva hundägaren har på en sällskapshund och älskad familjemedlem.

 

Temperament

Labradoodlen är en glad, social och pigg hund med mycket energi. Den älskar allt och alla - hundar som människor. Labradoodlen är nyfiken och trygg även i nya miljöer, söker lätt kontakt och är samarbetsvillig. Den älskar att vara med människor och mår bäst när den får daglig stimulans av både hjärnan och kroppen. Detta måste man var beredd på när man skaffar en Labradoodle, och som ägare måste man ha gott om tid för sin hund. Labradoodlen är inte en hund som man lämnar ensam hela dagarna, men precis som alla hundar har den såklart också ett behov av att få koppla av och sova en hel del. 

 

Päls

Ingen hundras är alltigenom allergifri men några raser är mer lämpade för allergiker än andra - däribland Labradoodlen. Det finns tester att göra, både för hund och människa, för att se hur man fungerar ihop. Man kan också gnida in ett örngott med valpens päls och saliv och sova på det, för att se hur det går.

 

De vanligaste pälskvaliteterna är fleece och ull. Fleecen är mjuk och luftig och oftast vågig, men kan också vara lite krullig. Ull är lockigare och liknar mer pälsen på ett får. Labradoodlen fäller inte men behöver kammas varje vecka för att förhindra tovor. Labradoodlen behöver bada ca var tredje vecka och klippas ca var tionde till var tolfte vecka. Ovanstående gäller multigena hundar (dvs. hundar där korsningen pudel-labrador har skett flera generationer tillbaka), medan första generationens Labradoodlehundar kan ha en päls som fäller.

 

Färg

Labradoodlen finns i många olika färger, däribland svart, brun som kan ljusna till café au lait, creme, aprikos, tvåfärgad med vit teckning etc.

 

Storlek

Labradoodlen finns i tre storlekar:

Miniatyr:

Mankhöjd 43 cm

15 kg eller under

Medium:

Mankhöjd: 43-53 cm

Vikt: 13-22 kg

Standard:

Mankhöjd: 53 cm eller över

Vikt: 19 kg eller över

 

Olika typer av Labradoodle

Labradoodlen finns i två olika typer.

Origin Labradoodle: Labrador Retriever och Pudel

Australien Labradoodle (ALD): Labrador Retriever, Pudel och Cocker Spaniel

 

Utförligare info finns på www.svenskalabradoodleklubben.se