Valparna

Valparnas Uppväxt

 

Redan innan valparna föds är det viktigt att mamman känner ro och tillit i vårt hem. Två veckor innan födseln flyttar hon hem till oss, där hon redan känner sig bekväm. Under dessa veckor får endast människor hon känner komma och hälsa på - allt för att hon ska känna sig så lugn och trygg som möjligt inför födseln. Fungerar det får även hennes matte, fodervärden, vara med vid födseln.

 

Valparna växer upp i vår hemmiljö med oss, Labradoodlen Yrsa samt våra katter. Den första tiden bor de med mig, Ann-Marie, i en valplåda i mitt sovrum så att jag alltid har nära till dem och att de ska känna av mänsklig närvaro redan från början. Samma regel här, bara välbekanta personer får hälsa på under dessa veckor så att tiken inte ska känna oro. Familjens hund är otroligt lyhörd och håller sig på precis det avstånd tiken önskar för att efter någon vecka äntligen få ta del av valparnas skötsel. Efter ca tre veckor flyttar de ut i en hage i köket och får, när de vant sig vid köket, också tillgång till vår altan så de kan vara med oss i det vardagliga livet.

 

Vi jobbar med valparna enligt ENS Breeding better dogs som bl a innebär tidig neurologisk stimulans. Det börjar med små övningar mellan dag 3-16 som ska ge större tolerans mot stress, bättre fungerande binjurar, starkare hjärtfrekvens, bättre motståndskraft mot sjukdomar etc. Därefter fortsätter stimulansen med nya övningar/upplevelser i den takt valparna behöver. Det är också viktigt att de får ordentligt med tid att vila och sova så de inte blir överstimulerade. Lagom är bäst och det försöker vi på bästa sätt ordna för dem. Vi hanterar dem dagligen med gos och mys och är också noga med att de ska bli vana vid att man tittar dem i munnen, håller på med tassarna, pälsen och öronen och vänjer dem vid att ligga på rygg, sådant som är viktigt för att underlätta för framtiden.

 

Vid fyra veckor har valparna ännu inte börjat bli rädda för ljud, varför det är en bra tidpunkt att introducera dem för dammsugare, fyrverkeriljud via youtube och annat vi hittar på. Vid denna ålder eller något senare, beroende på vädret, är det också dags att komma ut på tomten och känna gräs/snö under tassarna. Nya leksaker och olika underlag introduceras nu med jämna mellanrum så de vänjer sig vid olika material. De får också börja träffa människor i alla åldrar som får komma och hjälpa till att ge kärlek och positiv uppmärksamhet. Valparna ges också egentid med en människa i taget i annat rum, så de blir vana och trygga att vara utan sina syskon.

 

 

När valparna är fem till sex veckor gamla är köpare välkomna att hälsa på. Genom besöken lär vi känna varandra lite bättre vilket ger oss ett underlag för vad valpen får för liv i sitt nya hem. Ni betalar en tingningsavgift och så skriver vi ett tingningsavtal. Som köpare får man ha önskemål om kön men det är vi som i slutändan matchar rätt valp till rätt familj, efter ett mentaltest som görs vid sex till sju veckors ålder. När man har fått sin valp tilldelad är man välkommen i liten grupp med andra köpare för att knyta an till sin valp.

Detta bör man vara insatt i och acceptera för att komma ifråga som köpare.

 

När valparna närmar sig åtta veckor är det dags för veterinärbesök där de blir vaccinerade, ID-märkta och besiktade inför flytten hem till er.

 

Den viktigaste socialiseringstiden för valpen är mellan två till tolv veckor. Det är därför av största vikt att ni fortsätter jobbet med valpen som mamman, moster, katterna och vi har påbörjat när den flyttat hem till er. Ni kommer få en liten skrift från mig med tips på skötsel och fortsatt träning. Medföljer gör också boken  "VALPTRÄNING, så gör du din valp till en vardagshjälte" av Cecilia Mann samt ”Hundkul” en bok med många roliga tricks och övningar i vardagen.