Somalifakta

Somalifakta


De första somalikatterna kom till efter en parning mellan två abessinier som båda bar på långhårsanlaget. Somalin är en mycket social ras som gärna är med dig i allt du gör. Jag har ofta en katt på axeln när jag lagar mat och alltid katter med om jag går upp på övervåningen. De vill se vad jag har för mig och om de kan hjälpa till, t ex med bäddning. De är mycket nyfikna och har behov av att bli stimulerade med lek varje dag.


Så det är ingen katt för dig som bara vill ha en soffpotatis.


Eftersom det finns ganska få somalis i Sverige är det tillåtet att använda "syskonrasen" abessinier i avelsarbetet. Dessa avkommor får beteckningen Aby-Variant. De ser ut som abessinier men bär på långhårsanlag och kan i nästa generation få somalikattungar.

Somalin är en frisk ras som har få ärftliga sjukdomar. PRA och PK är ögonsjukdomar som ärvs recessivt, och för dessa sjukdomar finns rigorösa hälsoprogram. Recessivt innebär att det först ger utslag om båda föräldrarna bär anlaget. Avelskatterna testas därför för att säkerställa att inte båda föräldrarna är bärare.

Rasbeskrivning:Somalin är en semilånghårig (halvlånghårig) syskonras till Abessiniern som är en graciös och elegant katt av medelstorlek. Somalikatter är slanka, smidiga och muskulösa. De har hjärtformat ansikte med stora alerta öron, gärna med tofsar.

Det ska vara god bredd mellan öronen, som också ska vara breda vid basen. Ögonen är mandelformade, stora, lysande och mycket uttrycksfulla. Ögonfärgen kan vara bärnstensgul, gul eller grön. Runt ögonen ser det ut som om katten har eyeliner. De kontrastrika ansiktsmarkeringarna ger katten både charm och en vilddjursaktig look.
Benen är långa och slanka. Tassarna är små och ovala. Svansen ska vara tämligen lång.

Agoutimönstrade (viltfärgade) katter har ett ”M” i den mörkare täckfärgen i pannan. Den mörka färgen löper sedan över hjässan och som en ål utefter ryggraden, och ut på svansen.

På somalin, som ju är en långhårig abessinier, är pälsen semilånghårig, (halvlånghårig), mycket mjuk, silkig och skön att röra vid. Svansen ska vara buskig som en rävsvans.

Tickingen ska bestå av minst tre färgband, men upp till tio färgband är inte ovanligt. Pälsen utvecklas långsamt. Ticking och färg är sällan färdigutvecklade förrän vid 2-3 års ålder.

Önskvärt är också en välutvecklad krage och byxor, vilket innebär att katten har riklig päls runt halsen och på bakbenen. Pälsen är lättskött och tovar sig inte. Somalin får gärna ha tofsar på öronen.


Färger:

Somalin finns i fyra grundfärger med beteckningar.
Färgerna kan ses på bild på hemsidan abysomali.se. ·     

  • Viltfärgad n (den vanligaste färgen.)  
  • Sorrel o (röd)
  • Blå a
  • Fawn p (beige)


Alla dessa färger finns också i den mer ovanliga formen silver.

  • Svartsilver ns
  • Sorrelsilver os
  • Blåsilver as  
  • Fawnsilver ps


Mer information om färger, rasen, uppfödare, katter till salu etc. finns på abysomali.se